Over mij

Zingen is voor mij een eerste levensbehoefte. Ik heb al heel veel volwassenen en kinderen mogen ontmoeten die datzelfde gevoel hebben, dat meteen al zorgt voor een bepaalde verbondenheid. Het maakt niet uit wie je bent of welke stem je gekregen hebt, iedereen is de moeite waard om naar te luisteren. Zang en muziek zijn voor mij een onuitputtelijke bron van vermaak, troost, vrolijkheid en ontwikkeling.


Als kind zong ik graag en veel, en was ik lid van het kinder- en tienerkoor van de kerk. Tijdens mijn studententijd ben ik zanglessen gaan nemen bij Antoinette Kouwenberg in Oss en Helmi Verhoeven in Den Haag. Vervolgens kwam ik terecht in Uden, bij Liesbeth Schins en werd lid van het Vocaal Ensemble.


Mijn carrière in de muziek is begonnen in 2002, toen onze drie kinderen de basisschoolleeftijd hadden. Ik werd dirigente van het kinderkoor ‘de Nistelnootjes’ in Nistelrode. Om meer inzicht te krijgen in didactiek, repertoire en muziektheorie volgde ik een opleiding (kinder)koordirectie en ontdekte mijn voorkeur voor stemvorming. In de stem als instrument ben ik me vervolgens verder gaan verdiepen en nam zangles bij Ildiko Hajnal. In 2010 startte ik de opleiding Oude Ensemble Muziek aan het Fontys in Tilburg. Bij deze muziek uit de middeleeuwen en renaissance ligt de nadruk op het natuurlijk gebruik van de stem. De klanken zijn heel helder en er wordt zonder vibrato gezongen.


Sinds 2014 heb ik les van Cileke Angenent en heb ik me verdiept in de methode Valborg Werbeck-Svärdström. Deze benadering van de zangkunst sluit heel goed aan bij de manier van zingen in de oude muziek omdat bij deze methode wordt uitgegaan van de stem die van nature al in de mens aanwezig is. Het gaat hierbij om het loslaten van blokkades en het vergeten van de adem. Je muzikale gehoor en de natuurlijke reflexen van je lichaam zorgen ervoor dat je stem gaat klinken zoals deze bedoeld is.


Ondertussen kreeg ik steeds vaker de vraag of ik ook privézangles wilde geven, vooral van kinderen en jongeren. In 2011 ben ik hiermee gestart en van daaruit is in 2013 de meidengroep ‘Friday’ opgericht. Met veel plezier leid ik op vrijdagavond de repetities en maken we van ieder optreden weer een feestje. Na al die jaren heb ik intussen een studio aan huis, waar ik vrijwel dagelijks zanglessen geef aan zangers van alle leeftijden en van elk niveau.


Sinds 2013 ben ik dirigent van het gemengde koor St. Willibrordus in Heeswijk en sinds 2020 ook van het Con Fuoco koor in Nistelrode. Het werken met koren geeft me veel voldoening. De interactie met de groep vind ik leuk en uitdagend. Ik probeer altijd in te spelen op de smaak en het niveau van het koor en een ongedwongen en veilige sfeer te creëren waarin iedereen in zijn waarde wordt gelaten. Ik vind het belangrijk dat je fouten mag maken en dat er naar elkaar wordt geluisterd tijdens het zingen. Samen met de groep zoek ik naar manieren om bepaalde passages onder de knie te krijgen of oplossingen te bedenken voor gedeelten die moeizaam blijven gaan. Als dirigent wil ik graag dat het muziekstuk zoveel mogelijk tot zijn recht komt. Maar als zanger vind ik het nog veel belangrijker dat de zangers tot hun recht komen. Uiteindelijk is dit wat het publiek hoort en voelt tijdens een uitvoering.


Tot slot ‘Quatre Vin Rouge’, het vocaal kwartet waar we In 2014 mee gestart zijn. We zingen nummers in verschillende stijlen met als overeenkomst dat het allemaal vierstemmig en a capella is. Veel stukken worden speciaal voor ons bewerkt. Doordat we wekelijks repeteren raken we geweldig op elkaar ingespeeld. Tijdens optredens willen we het publiek graag laten meegenieten van dat wat wij het liefste doen: mooie liederen ten gehore brengen!

Met zingen is de liefde begonnen

~Ilja Leonard Pfeijffer